Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Nové odrody rajčín – hnedé a modré (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Nevyužili ste potenciál témy.

Doporučujem texty Borisa Filana, majstra opisu. Chuť sa dá opísať spôsobom, že čitateľ si dokáže navodiť predstavu skutočnej chuti. Ano, ide to ťažko pomocou vzorcov a vedeckého opisu. Čo tak skúsiť umeleckejší písomný prejav? Alebo si myslíte, že prežívanie lásky opíšete vymenovaním všetkých chemikálií a biologických procesov?
Žiadam popracovať na opice chutí!
 

 

Nerád by som z toho robil báseň. Všimol som si však, že chuť hnedých odrôd dokážu viac oceniť ženy ako muži. Možno to súvisí s tým, že ženy majú citlivejší čuch. (Ktorý sa veľmi podieľa na chuti.) Žiadna žena mi žiaľ nedokázala popísať prečo im práve táto chuť učarovala. Ja osobne uprednostňujem iné odrody, keď si chcem pochutnať.
 

Otázka chuti...

... je ako záležitosť viery.Je osobnou vecou a veda na ňu jednoducho nestačí. Preto pri popisovaní chuti, ak chcete naozaj priblížiť produkt čitateľovi, si nevystačíte len so strohým vedecko-pestovateľským slovníkom. Ten umelecký štýl umne vnorený do odborného článku text poľudští rovnako ako podobenstvá robia príťažlivými Nový zákon. Rovnako ako Starý zákon pre ateistického čitateľa je len výpočtom vrážd tak aj bloger použitím suchých a nepríťažlivých dát v texte nenadchne čítajúceho konzumenta blogu. Samy sa rozhodujete, či chcete v ľuďoch vzbudiť chuť po zelenine alebo len únavu z textu.
Tak na štúdium: http://slovensko.rtvs.sk/clank...
 

 

Pieseň piesní je skôr o sexe ako o vraždách. Takže nielen o vraždách je Starý zákon. Ja však nechcem dávať duchovný rozmer niečomu čo ho nemá. Je to len zelenina. :) (Ja viem, s nami ateistami je to ťažké.)
 
Hodnoť

Super...

Konečne nová tematika. Osobne mám tento rok priesady Black Tula, Carbon, Black Pear...teda z čiernych. ďalej Zlatá medaila, Zlatava, Randy, Corianne, San MArzano Gigante, Ruské oranžové, Randy, Phantasia,Malinové srdce, a ešte zopár ďalších.....ak sa chcete poučiť, tak www(dot)zahrada(dot)cz a tam vo fore užívateľ Mirek.
 

 

Občas tam zablúdim. Snažím sa však prezentovať odrody, ktoré sú vhodné aj pre sever Slovenska. Pán Mirek je tuším z južnej Moravy. Napr. San Marzano, by som sa už na mojej záhrade bál pestovať.
 
Hodnoť

 

Kde sa na Slovensku daju zohnat semena alebo priesady tychto odrod??
 

 

Black from Krymme by sa mala dať kúpiť už aj u nás. Napíšte mi na pohladnicebella@azet.sk, pošlem vám linky na stránky, kde sa to dá objednať.
 

 

Okrem spomínanej Black from Krymme (Noiree de Crimee = Čierne knieža) sa cez internet dali i od obchodníkov so semenami alebo pestovateľov pomerne ľahko zohnať napr. i odrody Black Truffle, Black Cherry, Kumato, Black Plum, Black Russian, Black from Tula a ďalšie.
 
Hodnoť

GMO?

 

Fialové odrody, ktoré sú v článku aj nafotené sa volajú OSU Blue a Indigo Rose. Údajne nemajú byť GMO. Sám však o tom pochybujem. A to z 2 dôvodov. Tá prvá odroda (o tej druhej som si nie istý) bola vyšľachtená na nejakej univerzite v Ohayu. Predpokladám, že vybavenie k manipulácii génov by pre nich nemusel byť problém. Druhým dôvodom sú liberálne americké zákony voči geneticky upravovaným rastlinám. Táto univerzita, ktoré vyšľachtila prvé modré odrody, však rozhodne popiera, že by boli GMO. Údajne sú výsledkom kríženia z tmavou odrodou divej rajčiny. (Ja sám som o fialovej divej rajčine ešte nepočul, ale možno sa mýlim.)
 

 

Prekvapuje ma, akým smerom dnes tečú informácie okolo pôvodu takýchto tmavých odrôd - neraz mi to už pripadá, akoby všetky pochádzali predovšetkým z Ruska... :-)
Rusom síce fakt vďačíme za to, že ešte i dnes máme i mnohé takéto pôvodné, príliš neprešľachtené, no pritom kvalitné a odolné odrody, no nič to nemení na tom, že mnohé tieto tmavé paradajky majú korene práve v Amerike, kde ich pestovali už Aztékovia a obyvatelia okolitých krajín, a neskôr aj severoamerickí Indiáni.
Ba ešte i ich názov pochádza z Ameriky od Aztékov (=xitomatl).
Ani ja síce nemám informácie o tom, že by bola existovala nejaká fialová divá rajčina, no nič to nemení na fakte, že krížením a klasickým šľachtiteľským výberom už boli takéto paradajky približne v rovnakom čase dopestované i v Európe, ak sa nemýlim, tak vo Francúzsku...
 

 

Podľa informácií z našich médií prvé z fialových paradajok vyklonovali experti z John Innes Centre v Anglicku, samotnú produkciu už ale presunuli do skleníkov v kanadskom Ontáriu, a to údajne najmä preto, že náklady na pestovanie v Európe vychádzali príliš vysoké. Aspoň tak to pre The Financial Times zdôvodňovala vedúca celého projektu. Je však veľmi pravdepodobné, že v tom boli i iné dôvody, nakoľko išlo o GMO paradajky, vyslovene účelovo modifikované na kumulovanie antioxidantov do plodov, a podľa všetkého i so zvýšenou odolnosťou voči niektorým chorobám. Odmietavé postoje britskej verejnosti však podľa všetkého spôsobilo i oficiálne nepotvrdené spojenie s firmou Monsanto.
Podľa ďalších info z The Financial Times bolo zasa na oplátku cca 2000 litrov takejto fialovej paradajkovej šťavy, ktorú vylisovali z týchto GMO rajčín, vypestovaných v Kanade, presunutých naspäť do Veľkej Británie, kde majú prebiehať početné testy, do akej miery tento nápoj prospieva či neprospieva zdraviu...
 

Ked uz

tak obidve tieto odrody boli vyvinute v Oregon State University (OSU, get it?). Ak napise univerzita, ze je tradicne slachtena, tak nie je pricina tomu neverit, zvlast, ked ako vravis, su americke zakony voci GMO liberarne.
Ta odroda ktoru nalinkoval rodok je odroda, ktoru vyvinula John Innes Center a tam priznali, ze je dosiahnuta genovou manipulaciou s krizenim kvetu snapdragonu (neviem ako sa to vola po slovensky)

Divim sa, ze v dnesnej dobe Googlu si taketo zakladne informacie nevygooglis, zvlast, ked sa tym zaoberas. Ja som absolutny zahradny analfabet, napriek tomu som tuto informaciu nasla (a cross referencovala) behom 10 minut hladania na internete. Strc si do google image Lycopersicon chilense (to su tie divoke paradajky z Chile) a uvidis, ze naozaj maju fialovaste plody.
 

 

Tak cross referencovala? Jasne, got it.
 

 

Ďakujem za informáciu aj za čitateľov a aj tebe že si si našla čas a uviedla veci na správnu mieru.
 

Ivanbella

aj napriek tomu, ze s tvojho prispevku citim, ze je sarkasticky... rado sa stalo. :-)
Zlatokopka, ano, viem, ze pouzivam anglicke slova. Priznam sa, ze aj mna samu ta pliaga stve, ale po 20 rokoch mimo krajiny mam problem s niektorymi vyrazmi. Niekedy proste zo mna vyprystia tak prirodzene, ani sa nenazdam. Budem sa snazit nerobit to.

P.S A uvedomujem si aj to, ze moja vetna skladba zacina byt niekdy neohrabana. Ostava mi iba sa viac snazit.
 


Najčítanejšie


  1. Martin Ondráš: Proti komu vlastne ide použiť armádu minister Mičovský? 7 988
  2. Věra Tepličková: Liečiteľ Marian 2 701
  3. Miroslav Lukáč: Po policajnej akcii BÚRKA a VÍCHRICA príde asi HIROŠIMA a NAGASAKI. 2 240
  4. Peter Remeselník: Prečo polícia odmietla potrestať páchateľa, ktorý narazil autom do ľudí a ušiel ? 2 061
  5. Marián Huštaty: Kedy som sa stal alkoholikom? 1 996
  6. Miroslav Galovič: Kraj, kde nič nie je VI. Bardejov a Bardejovské kúpele. 1 637
  7. Patrik Farula: Kašlime na testovanie. Ale čo potom? 1 395
  8. Gabriela Uhlarova: Anarchistický sociopat 1 374
  9. Milin Kanuscak: Ľubomír Vážny v relácii na Telo znova pourážal Figeľa 1 353
  10. Martin Greguš: Antigenový test vs PCR test. Výsledky štúdie z ČR. Je v tom chaos, ako sa ma laik vyznať? 1 099

Rebríčky článkov


  1. Roman Lechovič: Nestlé a genocída na deťoch
  2. Balázs Puskás: HOAX a dnešná doba
  3. Radoslav Tore: "priemer" náš každodenný.
  4. Michal Kováč: Ktorá profesia bude stále potrebná a dobre platená?
  5. Eduard Bartko: Sledovať spotrebu, rezervovať kapacitu alebo zapnúť a vypnúť? Aj takto sa dá šetriť v IT
  6. Ladislav Větvička: Igor Mažňak probudil Gustava. Probudi aji Jozefa?
  7. Martin Krištoff: Banky v eurozóne sprísňujú prístup k úverom kvôli obavám z pandémie
  8. Jozo Peric: V Chorvátsku dovolenkovalo o tri štvrtiny Slovákov menej ako vlani
  9. Matúš Ďuriga: Youtube podcasty
  10. Peter Slivovic: Hlasový asistent


Už ste čítali?