Vylepšená príprava seitanu a využitie škrobu

Autor: Ivan Bella | 12.12.2006 o 12:12 | Karma článku: 10,69 | Prečítané:  10672x

Tento článok je určený pre všetkých vegetariánov a ľudí čo chudnú.

Už je tomu pár mesiacov, čo som zverejnil môj základný recept na výrobu rastlinného mäsa. Jeho výroba nie je žiadnym tajomstvom, no oproti ostatným receptom, zverejneným v literatúre, predstavuje určité zjednodušenie.

Stručne napíšem aké to sú:

1. Seitan sa varí v celku. Takýmto varením má kompaktnejší tvar a lepšie sa z neho krájajú rezne.

2. Voda v ktorej sa varí, sa nekorení ale len solí. Chuť korenín prejde len málo do seitanu, preto je to zbytočné. Seitan dostáva chuť až pri marinovaní.

(Odkaz na môj základný recept nájdete dole, v súvisiacich článkoch.)

Toto rastlinné mäso pripravujem pomerne často a zistil som, že sa dá tento recept ešte vylepšiť. Takže, aké sú to zmeny, ktoré som vymyslel?

1. Pri vymývaní škrobu sa tento nevylieva do výlevky, ale do plastového vedra. (Poslúži neskôr na výrobu škrobového sirupu.)

2. Škrob sa dá vymývať len v čisto studenej vode. Ide to rovnako jednoducho.

3. Po vymytí škrobu vkladám seitan do mikroténového vrecúška, do ktorého predtým pridám lyžicu soli. Vrch vrecúška uzavriem gumičkou.

4. Seitan, ktorý sa varí vo vrecúšku neprihorí. Netreba ním hýbať varechou počas varenia (nemusíme sa oň starať).

5. Takto uvarený seitan má veľmi kompaktnú konzistenciu, ktorá viac pripomína mäso.

6. Nevznikajú neforemné odrezky (ktoré som predtým používal napr. na prípravu falošnej držkovej polievky). Rezne majú krásny, rovnaký tvar. Takého rezne už nie sú "špongiovité", preto pri vyprážaní nenaberú toľko tuku.

(Raz sa mi jedna známa sťažovala, že musí na svoje narodeniny prichystať v práci pohostenie pre asi 20 ľudí. Do výplaty mala ďaleko a nemala na to veľa peňazí. Poradil som jej práve toto rastlinné mäso. Doslova za pár korún sa dajú spraviť dva tucty rezňov, ktoré, podľa mojej skúsenosti, chutia aj zarytým odporcom vegetariánskych jedál. Chuť takéhoto rezňa pripomína niekomu vyprážanú bedľu, niekomu rybie filé a niekomu kuracie prsia. Skutočne je to vysoko jedlé.

Známej sa však príprava seitanu zdala zložitá a že na to nemá čas. Veľmi ma jej odpoveď prekvapila. Rada totiž vysedáva v pohostinstvách, celé hodiny a každý deň. Našťastie pri čaji, lebo je abstinentka. Ale aj tak.)

Škrob nevylievať

Dá sa z neho pripraviť škrobový sirup. Ten má široké uplatnenie v kuchyni. Ja ho zahusťujem v mikrovlnke, kým nemá konzistenciu medu a plním do zaváracích fliaš. Je to vlastne glukózový sirup, ktorý môžu používať aj diabetici ako sladidlo. Treba si byť ale vedomý toho, že glukóza má 2x nižšiu sladivosť ako sacharóza a tá má zase nižšiu sladivosť ako fruktóza. Nečakajte, že vám z toho vznikne med. Navyše je glykemický index glukózy absolútne neprijateľný pri chudnutí. (Pokiaľ chudnete všimnite si, koľko cukroviniek v obchode obsahuje škrobový sirup - glukózu. Takmer všetky. Pri chudnutí sa glukóze vyhýbajte ako sa len dá. Naopak ľudia, čo sa im nedarí pribrať, by ju mali jesť pol hodinu pred jedlom.)

Použitie škrobového sirupu

Aj pri chudnutí sa vám doma zíde pár fľašiek sirupu. Existuje aj také použitie, ktoré nenapácha veľké škody.

1. Pokiaľ si doma pečiete domáci kysnutý chlieb, tak asi 1/2 - 1 lyžica sirupu na kilo cesta dokáže urobiť s cestom divy. Tento sirup veľmi chutí kvasniciam alebo kvásku. Hlavne cesto z celozrnnej múky horšie kysne, preto je dôležité aby obsahovalo aj niečo, čo kvasniciam chutí, aby chlieb po upečení nepôsobil ťažkým dojmom. Podobne sa môže vylepšiť každé kysnuté cesto. Napr. knedľa bude kyprejšia, mäkšia.

2. Pri príprave koláčov. Škrobový sirup sa zmieša s pomletým makom alebo orechmi a je z toho výborná plnka. Na rozdiel od normálneho roztoku cukru, tento sirup nekryštalizuje.

3. Na prípravu domáceho vína. Zmieša sa (nezahustený) 1:1 s ovocnou šťavou a postupuje sa ďalej podľa návodu. Víno má normálnu chuť, len mám podozrenie, že obsahuje viac alkoholu ako je na víno bežné. Používam ho aj pri varení do omáčok a dokonca robievam vínový chlieb. (Toto môžu jesť aj abstinenti, varením a pečením sa alkohol z jedla spoľahlivo odstráni.)

4. Pokiaľ máte v rodine diabetika, ktorý nemá nadváhu, môžete sladiť týmto zahusteným sirupom ovocné lekváry. Tento sirup podporuje tuhnutie lekváru a tým skracuje čas varenia.

Recept na prípravu škrobového sirupu zverejním o hodinu a odkaz naň nájdete dole, v súvisiacich článkoch.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Harabin má k prezidentskej petícii bližšie, ako priznáva

Čím viac hlasov, tým ľahšie rozhodovanie o kandidatúre, tvrdí konšpirátor a bývalý minister spravodlivosti. Zneužitia svojich údajov sa nebojí.


Už ste čítali?