Nové a zabudnuté odrody rajčín – ružové

Autor: Ivan Bella | 24.4.2014 o 15:30 | Karma článku: 7,99 | Prečítané:  3689x

Na rajčinovej mape sveta dominuje veľa južných krajín, ktoré obohatili svet o množstvo skvelých odrôd. Málokto však vie, že ku krajinám ako sú Španielsko, Taliansko a oblasť oboch Amerík sa môže hrdo počítať aj náš región - strednej a východnej Európy. Dokonca môžem neskromne prehlásiť, že najlepšie odrody sveta majú svoj pôvod u nás a samozrejme aj u milovaných bratov Čechov, Poliakov, Nemcov a Rusov. (Však až na pár okupácií, vojen a diktatúr sme si tu žili celkom v pohode.) V strednej a východnej Európe majú svoj pôvod ružové odrody, ktoré, čo sa týka chute, sú najviac cenené vo svete.

Paradajková veľmoc sveta

 

Je ňou v súčasnosti jednoznačne Rusko. Je to zapríčinené rozľahlosťou jeho územia a dlhými rokmi boľševickej vlády, kde nefungoval trh a obyvateľstvo bolo odkázané na samozásobovanie. Tým vzniklo toľko krajových odrôd, ako nikde inde na svete. V ostatnej častiach východnej Európy bola situácia iná. Rozľahlosť územia už nie je taká veľká a aj zásobovanie fungovalo lepšie, preto niektoré krajové odrody odišli do zabudnutia a nahradili ich nové, produktívnejšie, s dlhšou dobou uskladnenia, vhodné do maloobchodu. Najlepšia situácia (okrem Ruska) bola v Poľsku, kde tradícia pestovania ružových odrôd pretrvala dodnes.

 

V čom sú iné?

 

Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že ružové odrody majú šťavnatejšie plody. Pri väčšine týchto odrôd je obsah kyselín a cukrov v jemnej harmónii a ich chuť je delikátna. Ich aróma je jemná a napr. pri odrode "Rosovyj mjasistyj" pripomína trochu jahody.Väčšina týchto odrôd je však náchylná na prepravu. Plody nie sú moc odolné voči otlačeniu a môžu sa znehodnotiť. Takisto ich kuchynské spracovanie je obmedzené. Sú však vhodné do šalátov, na čerstvú spotrebu alebo výrobu džúsov.

 

Z veľkého množstva ružových odrôd vám predstavím aspoň niekoľko. Každá z nich je niečim zaujímavá a výnimočná.Do môjho výberu sa nedostali žiadne ružové cherry odrody. Neznamená to však, že by boli zlé. Odporúčam napr. odrodu "Sacharnaja sliva malinovaja", má príjemnú sladko-aromatickú jemnú chuť. Je to však polodeterminant.

077web.jpg

 

Canabec Rose

013aweb.jpg

Kanadská kríčková odroda. Plodí skoro a bohato. Plody sú okrúhle, atraktívnej tmavoružovej výraznej farby váhy 100 - 150g, šťavnaté, aromatické a jemne sladké. Ideálna rajčina na čerstvú spotrebu!

 

Early Wonder

024web.jpg

Pravdepodobne kanadská odroda kríčkovej rajčiny. Na rozdiel od iných veľmi skorých odrôd majú jej plody výnimočne dobrú, príjemne aromatickú chuť. Sú ružové a veľké.

 

Leningradskij Gigant

052web.jpg

Kríčková odroda vysoká 80cm. Nesadiť viac ako 3 rastliny na m2. Rastlina sa formuje na 2 steblá a na každom sa ponechávajú 3-4 vijany. Staré listy sa postupne odstraňujú. Rodiť začína koncom júna ružové, okrúhle plody o váhe 300g. Sú veľmi chutné a sladké.

 

Malinowy Ožarowski

057bweb.jpg

Tyčková odroda, pôvodom z Poľska. V poslednej dobe sa teší veľkej popularite najmä vďaka jej nenáročnosti. Rodí v polovici júla stredne veľké až veľké, okrúhle, šťavnaté plody ružovej farby. Veľmi vhodná pre začiatočníkov.

 

Rosovyj gigant

227web.jpg

 

Strede neskorá odroda tyčkovej rajčiny, vysoká 1,5-1,8m, odolná voči výkyvom počasia. Plody sú okrúhle, trochu ploské, mäsité, sladké, váhy 200-400g, ružovej farby. I keď je táto odroda označovaná za šalátovú, odporúčam ju na použitie v čerstvom stave. Sladká, lahodná, jemná chuť, doplnené kyselkavou, aromatickou a sladkou šťavou. Ide o najchutnejšiu odrodu akú som mal možnosť doteraz ochutnať.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Čudne rozdelené peniaze siahajú ku Kaliňákovmu známemu

Spoločnosť Highchem s pätnástimi zamestnancami a vyše miliónovými tržbami nemá podľa hodnotenia dostatočné odborné kapacity.

DOMOV

Sieť čelí exekúciám, dlžoby nespláca ani SDKÚ

Sieť nezaplatila vyše 500-tisíc eur, pre ktoré ju naháňajú exekútori.

KOMENTÁRE

Človek nie je rýchlovarná kanvica

Mzda slovenských zamestnancov nehovorí o ich pracovnom nasadení.


Už ste čítali?